• uruznp

Laventeli - eteerinen öljy

Laventelin alkuperää löytyy Välimeren alueelta, Etelä-Euroopasta kautta Itä-Afrikkaa ja Keski-Aasian maista Aasiaan ja Intiaan. Laventelista löytyy yli 30 lajia, monta alalajeja ja sen lisäksi satoja eri hybridejä. Neljästä päälajikkeista Englantilainen laventelin (Lavendula angustifolia) kukat käytetään yleisimmin eteerisenä öljynä, myös Young Living Lavender-öljy on tästä lajikkesta.

Aika usein laventeli käytetään sisäisesti, mutta aromaterapiassa sitä voidaan hengitettää (diffusorissa tai höyrykylpynä), hierotaan, tiputetaan (oil-dripping, Ajurveda), kylvyssä (kuuma ja/tai lämmin kylpy).


Laventelin nimi tulee Latinan ”lavare” sanasta, joka tarkoittaa ”peseytyä” (to wash). Sillä on pitkä historia esihistoriaisesta Egyptistä tähän päivään. Egyptistä sitä on käytetty, muiden öljyjen yhdessä, kuolleiden kehojen balsamoinnissa. Myöhemmin, muun muassa Persiassa, Kreikassa ja Roomassa, laventeli liitettiin kylpemiseen ja ajateltiin että se puhdisti sekä kehon että mielen.Laventeli on käytetty esim.:

· mielentilaongelmiin · ahdistukseen · masentuneisuuteen · päänsärkyyn · huonovointiin · iho-ongelmiin · hammassärkyyn · polttohaavoja · haavoihin · hyönteispuremiin · hiustenhoitoon · hengitysvaikeuksiin (nenä tukossa) · lihasjännityksiin, -kipuihin (vilkastuttaa verenkiertoa) · kuukautiskipuihin · tasapainottaa verenpainetta, sopii korkeasta verenpaineesta kärsiville · rauhoittaa sydäntä ja vähennetään tykytystä · ruoansulatushäiriöihin


Laventeli on hyvin antiseptinen. Se tuhoaa sekä bakteereita että sieniä. Laventeli voi lievittää kipua ja rauhoittaa. Laventeli ja geranium lasketaan neutraalisiin öljyihin, joilla on kyky tasapainottaa äärimmäisyyksiä niin fyysisellä kuin henkisellä tasolla. Mikä tarkoittaa, että voi tulla aktivoiva, ehkä enemmän keskittynyt, kokemus. Laventelilla on kyky voimistaa niiden öljyjen vaikutusta, joihin se sekoitetaan.


Laventeliöljyn käyttöä sisäisesti on todettu helpottamaan ainakin lievempiä ahdistuksia, epävarmaa on miten paljon se vaikuttaa, jos on vakavampi ahdistustilaa. Kokeile selkärangan molemminpuolisesta hieronnasta. Geraniumin, bergamotin tai meiramiöljyn kanssa laventeli sopii myös esimerkiksi rauhoittavaan jalkakylpynä (lievitää ahdistusta ja henkistä painetta).

Tutkimustuloksia esittää myös, että laventeli on hyvää lisäys masennushoidoissa. Laventeli vaikuttaa Theta (3,5-8 Hz) ja alfa (8-13 Hz) aaltoihin lisääntyen niitä koko aivossa. Esimerkiksi alfa-aallot saattavat olla hyvin aktiivisina otsalohkossa jonakin hetkenä, mikä saa meidät tuntemaan itsemme jonkin verran levottomiksi. Nämä samat alfa-aallot takaraivon alueella kertovat sitä vastoin mukavasta rentoutumisen tunteesta.


Theta-aallot (3,5–8 Hz)

Theta-aaltojen taajuus vaihtelee 3,5 ja 8 hertzin välillä. Nämä aivoaallot liittyvät mielikuvitukseen, harkintaan ja uneen. Kuriositeettina mainittakoon, että theta-aallot ovat aktiivisempia silloin, kun koemme hyvin intensiivisiä tunteita.

Theta-aallot valtaavat aivomme sen jälkeen kun olemme esimerkiksi tehneet jonkin suorituksen tai tehtävän, joka vei paljon energiaa. Theta-aallot sallivat meidän rentoutua ja antavat mielikuvituksemme ”lentää”.

  • Korkea huippu theta-aalloissa saattaa liittyä masentuneisuushäiriöön tai huomiokyvyn puutteeseen.

  • Matalammat huiput theta-aalloissa liittyvät ahdistuneisuuteen, stressiin ja alhaiseen tunnetasoon.

  • Terve theta-aaltojen taso on hyväksi luovuudelle, tunnesiteille ja intuitiolle.


Alfa-aallot (8–13 Hz)

Alfa-aallot aktivoituvat rentoutumisen hetkinä keskiyöllä, kun olemme rauhallisia mutta emme ole vielä vaipuneet uneen. Ne ovat hetkiä, jolloin olemme rentoutuneita ja valmiita meditoimaan. Alfa-aallot valtaavat aivomme, kun katselemme televisiota sohvalla loikoillen tai rentoudumme sängyssä ennen kuin nukahdamme.


Korkea alfa-aaltojen taso häiritsee keskittymistämme ja se saattaa jopa saada meidät tuntemaan olomme voimattomaksi. Sitä vastoin matala alfa-aaltojen taso voi johtaa ahdistukseen, stressiin ja unettomuuteen.” ( https://mielenihmeet.fi/aivoaallot-delta-theta-alfa-ja-gamma/)


Laventeli on myös näyttänyt toimivan, kun on vaikeuksia nukkumisen kanssa, jopa jos kärsii insomniasta (sisäisesti vahvempi tulos kuin tuoksun kautta).


Kokeita on myös tehty missä neljä pisara laventeliöljyä on käytetty diffusorissa kohottamaan työmuistia ja keskittymistä. Tämä ihmekasvi myös kohottaa, ainakin ylläpitää, hyvää oloa vaikeissa tilanteissa (vaikea työtehtävä tai koe), myös epähuomiossa tehdyt kirjoitus- ja laskuvirheet vähenivät. On myös lupaavia näyttäviä näytteitä, että laventeliöljyä voidaan käyttää helpottamaan neurologisia ja hermollisia ongelmia.


Laventeli on erinomainen rauhoittamaan vatsakipuista vauvaa, kun sitä hierotaan laimennettua vatsalle. Mutta kannattaa kuitenkin huomata, että sekä laventelilla että tea-trealla on estrogeenisia ja antiandrogeenisia toimintoja, ne voivat siis vaikuttaa lapsien hormonitasolla epätoivotulla tavalla. Käyttäkää varoen eteerisiä öljyjä aina, varsinkin lapsien ja eläinten kanssa.


Aromaattinen profiili:

Makea, yrttimäinen ja kukkainen tuoksu


Tärkeimmät ainesosat: Linalyyliasetaatti Linaloli Cis-beeta-osimeeni Trans-beeta-osimeeni Terpineeni-4-oliLähteet: https://www.youngliving.com/fi_FI/products/eteerinen-lavender-%C3%B6ljy https://www.healthline.com/health/what-lavender-can-do-for-you#uses https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/ https://mielenihmeet.fi/aivoaallot-delta-theta-alfa-ja-gamma/

Kuvalähde: By fir0002flagstaffotos [at] gmail.comCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 - Own work, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=137260

Nina Pörn Young Living jälleenmyyjä www.uruz.fi www.myyl.com/np.uruz

1 katselukerta0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

​uruz.np

- tasapainoinen hyvinvointi

  • Facebook Social Icon

Nina Pörn

uruz.np@gmail.com

puh. +358503662738

Y-2556935-9

Feeniks Voimalähde
Sepänpellontie 2, 28430 Pori

©uruz 2013 / tietosuojaseloste