Laventelin alkuperä löytyy Välimeren alueelta, Etelä-Euroopasta Itä-Afrikkaan ja Keski-Aasian maista Aasiaan ja Intiaan. Laventelista löytyy yli 30 lajia, monta alalajia ja sen lisäksi satoja eri hybridejä. Neljästä päälajikkeesta Englantilaisen laventelin (Lavendula angustifolia) kukkia käytetään yleisimmin eteerisenä öljynä, myös Young Living Lavender-öljy on tästä lajikkeesta.
Aika usein laventelia käytetään sisäisesti, mutta aromaterapiassa sitä voidaan hengittää (diffuusorissa tai höyrykylpynä), hieroa, tiputtaa (oil-dripping, Ajurveda) tai käyttää kylvyssä (kuuma ja/tai lämmin kylpy).
Laventelin nimi tulee Latinan ”lavare” sanasta, joka tarkoittaa ”peseytyä” (to wash). Sillä on pitkä historia esihistoriallisesta Egyptistä tähän päivään. Egyptissä sitä on käytetty yhdessä muiden öljyjen kanssa kuolleiden kehojen balsamoinnissa. Myöhemmin muun muassa Persiassa, Kreikassa ja Roomassa laventeli liitettiin kylpemiseen ja ajateltiin että se puhdisti sekä kehon että mielen.
Laventeli ja geranium lasketaan neutraaleihin öljyihin, joilla on kyky tasapainottaa äärimmäisyyksiä monella tasolla ja laventelilla on kyky voimistaa niiden öljyjen vaikutusta, joihin se sekoitetaan. Kokeile selkärangan molemminpuoliseen hieronntaa. Geraniumin, bergamotin tai meiramiöljyn kanssa laventeli sopii myös esimerkiksi rauhoittavaan jalkakylpyyn nostamaan mieliala.
On myös tehty kokeita, joissa neljä pisaraa laventeliöljyä on käytetty diffuusorissa kohottamaan työmuistia ja keskittymistä. Tämä ihmekasvi myös kohottaa, ainakin ylläpitää, hyvää oloa vaikeissa tilanteissa (vaikea työtehtävä tai koe), myös epähuomiossa tehdyt kirjoitus- ja laskuvirheet vähenivät.
Laventeli kuuluu turvallisimpiin öljyihin, mutta kannattaa aina käyttää eteerisiä öljyjä varoen, varsinkin lapsien ja eläinten kanssa.
Aromaattinen profiili:
Makea, yrttimäinen ja kukkainen tuoksu
Tärkeimmät ainesosat: Linalyyliasetaatti Linaloli Cis-beeta-osimeeni Trans-beeta-osimeeni Terpineeni-4-oli
Kuvalähde: By fir0002flagstaffotos [at] gmail.comCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 - Own work, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=137260
Comments