• uruznp

Laventeli - eteerinen öljy

Päivitetty: 16. maalisk. 2021

Laventelin alkuperä löytyy Välimeren alueelta, Etelä-Euroopasta Itä-Afrikkaan ja Keski-Aasian maista Aasiaan ja Intiaan. Laventelista löytyy yli 30 lajia, monta alalajia ja sen lisäksi satoja eri hybridejä. Neljästä päälajikkeesta Englantilaisen laventelin (Lavendula angustifolia) kukkia käytetään yleisimmin eteerisenä öljynä, myös Young Living Lavender-öljy on tästä lajikkeesta.

Aika usein laventelia käytetään sisäisesti, mutta aromaterapiassa sitä voidaan hengittää (diffuusorissa tai höyrykylpynä), hieroa, tiputtaa (oil-dripping, Ajurveda) tai käyttää kylvyssä (kuuma ja/tai lämmin kylpy).

Laventelin nimi tulee Latinan ”lavare” sanasta, joka tarkoittaa ”peseytyä” (to wash). Sillä on pitkä historia esihistoriallisesta Egyptistä tähän päivään. Egyptissä sitä on käytetty yhdessä muiden öljyjen kanssa kuolleiden kehojen balsamoinnissa. Myöhemmin muun muassa Persiassa, Kreikassa ja Roomassa laventeli liitettiin kylpemiseen ja ajateltiin että se puhdisti sekä kehon että mielen.Laventelia on käytetty esim.:

· mielentilaongelmiin

· ahdistukseen

· masentuneisuuteen

· päänsärkyyn

· huonovointisuuteen

· iho-ongelmiin

· hammassärkyyn

· palovammoihin

· haavoihin

· hyönteisenpuremiin

· hiustenhoitoon

· hengitysvaikeuksiin (nenä tukossa)

· lihasjännityksiin ja -kipuihin (vilkastuttaa verenkiertoa)

· kuukautiskipuihin

· tasapainottaa verenpainetta, sopii korkeasta verenpaineesta kärsiville

· rauhoittaa sydäntä ja vähentää tykytystä

· ruoansulatushäiriöihin

Laventeli on hyvin antiseptinen. Se tuhoaa sekä bakteereita että sieniä. Laventeli voi lievittää kipua ja rauhoittaa. Laventeli ja geranium lasketaan neutraaleihin öljyihin, joilla on kyky tasapainottaa äärimmäisyyksiä niin fyysisellä kuin henkisellä tasolla. Mikä tarkoittaa, että niistä voi tulla aktivoiva, ehkä keskittyneempi kokemus. Laventelilla on kyky voimistaa niiden öljyjen vaikutusta, joihin se sekoitetaan.

Laventeliöljyn sisäisen käytön on todettu helpottavan ainakin lievempiä ahdistuksia, epävarmaa on miten paljon se vaikuttaa, jos on vakavampi ahdistustila. Kokeile selkärangan molemminpuoliseen hieronntaa. Geraniumin, bergamotin tai meiramiöljyn kanssa laventeli sopii myös esimerkiksi rauhoittavaan jalkakylpyyn (lievittää ahdistusta ja henkistä painetta).

Tutkimustulokset esittävät myös, että laventeli on hyvä lisäys masennushoidoissa. Laventeli vaikuttaa theta- (3,5-8 Hz) ja alfa-(8-13 Hz) -aaltoihin lisäten niitä koko aivoissa. Esimerkiksi alfa-aallot saattavat olla hyvin aktiivisina otsalohkossa jonakin hetkenä, mikä saa meidät tuntemaan itsemme jonkin verran levottomiksi. Nämä samat alfa-aallot takaraivon alueella kertovat sitä vastoin mukavasta rentoutumisen tunteesta.

Theta-aallot (3,5–8 Hz)

Theta-aaltojen taajuus vaihtelee 3,5 ja 8 hertzin välillä. Nämä aivoaallot liittyvät mielikuvitukseen, harkintaan ja uneen. Kuriositeettina mainittakoon, että theta-aallot ovat aktiivisempia silloin, kun koemme hyvin intensiivisiä tunteita.

Theta-aallot valtaavat aivomme sen jälkeen kun olemme esimerkiksi tehneet jonkin suorituksen tai tehtävän, joka vei paljon energiaa. Theta-aallot sallivat meidän rentoutua ja antavat mielikuvituksemme ”lentää”.

  • Korkea huippu theta-aalloissa saattaa liittyä masentuneisuushäiriöön tai huomiokyvyn puutteeseen.

  • Matalammat huiput theta-aalloissa liittyvät ahdistuneisuuteen, stressiin ja alhaiseen tunnetasoon.

  • Terve theta-aaltojen taso on hyväksi luovuudelle, tunnesiteille ja intuitiolle.

Alfa-aallot (8–13 Hz)

Alfa-aallot aktivoituvat rentoutumisen hetkinä keskiyöllä, kun olemme rauhallisia mutta emme ole vielä vaipuneet uneen. Ne ovat hetkiä, jolloin olemme rentoutuneita ja valmiita meditoimaan. Alfa-aallot valtaavat aivomme, kun katselemme televisiota sohvalla loikoillen tai rentoudumme sängyssä ennen kuin nukahdamme.


Korkea alfa-aaltojen taso häiritsee keskittymistämme ja se saattaa jopa saada meidät tuntemaan olomme voimattomaksi. Sitä vastoin matala alfa-aaltojen taso voi johtaa ahdistukseen, stressiin ja unettomuuteen.” (https://mielenihmeet.fi/aivoaallot-delta-theta-alfa-ja-gamma/)

Laventeli on myös näyttänyt toimivan, kun on vaikeuksia nukkumisen kanssa, jopa jos kärsii insomniasta (sisäisesti vahvempi tulos kuin tuoksun kautta).

On myös tehty kokeita, joissa neljä pisaraa laventeliöljyä on käytetty diffuusorissa kohottamaan työmuistia ja keskittymistä. Tämä ihmekasvi myös kohottaa, ainakin ylläpitää, hyvää oloa vaikeissa tilanteissa (vaikea työtehtävä tai koe), myös epähuomiossa tehdyt kirjoitus- ja laskuvirheet vähenivät. On myös lupaavia näytteitä siitä, että laventeliöljyä voidaan käyttää helpottamaan neurologisia ja hermostollisia ongelmia.

Laventeli on erinomainen rauhoittamaan vatsakipuista vauvaa, kun sitä hierotaan laimennettuna vatsalle. Mutta kannattaa kuitenkin huomata, että sekä laventelilla että tea-treella on estrogeenisia ja antiandrogeenisia toimintoja, ne voivat siis vaikuttaa lapsien hormonitasoihin epätoivotulla tavalla.


Laventeli kuuluu turvallisimpiin öljyihin, mutta kannattaa aina käyttää eteerisiä öljyjä varoen, varsinkin lapsien ja eläinten kanssa.


Aromaattinen profiili:

Makea, yrttimäinen ja kukkainen tuoksu


Tärkeimmät ainesosat: Linalyyliasetaatti Linaloli Cis-beeta-osimeeni Trans-beeta-osimeeni Terpineeni-4-oli

 

  • Tässä pääset tilaamaan sinulle mieleiset öljyt.

  • Voit myös tilata uruz.np:n infokirje tästä.


Lähteet:

https://www.youngliving.com/fi_FI/products/eteerinen-lavender-%C3%B6ljyhttps://www.healthline.com/health/what-lavender-can-do-for-you#useshttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/https://mielenihmeet.fi/aivoaallot-delta-theta-alfa-ja-gamma/


Kuvalähde: By fir0002flagstaffotos [at] gmail.comCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 - Own work, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=137260
19 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki