• uruznp

Timjami (Thymus Vulgaris)

Päivitetty: 16. huhtik. 2021

Aromaterapiakirjoituksien mukaan timjamin eteerinen öljy vaikuttaa elintoimintoja elvyttävästi, vähentää väsymystä, stimuloi verenkiertoa ja voi kohottaa liian alhaista verenpainetta.
Timjamiöljy sisältää pääasiallisesti tymolia ja carvacrolia (molempia käytetään lääkkeiden teossa), joilla on antiseptinen ja desinfioiva ominaisuus. Sopii hyvin helpottamaan vilustumis- ja infektio-oireita, mm. yskää, kurkkukipua ja keuhkoputkentulehdusta. Sekä höyryhengitettynä, että suuvedellä kurlaaminen on hyvä tapa käyttää timjamiöljyä, samalla on mahdollista ehkäistä suu- ja ientulehduksia.

Timjamiöljyä on myös käytetty käsien desinfiointiin kirurgisten toimenpiteiden yhteydessä (antiseptisempi kuin monet desinfiointiaineet).

Laimennettuna öljy auttaa esim. syylien, ihotulehduksien ja haavojen hoitamisessa.


Ruoansulatukseen timjami auttaa myös, joko hieromalla vatsaan, sekoitettuna esim. oliiviöljyyn, tai haudutettuna teeksi. Se vilkastuttaa nestekiertoa ja lisää virtsaneritystä, ja siten auttaa kehoa poistamaan kuona-aineet. Kasviparantaja Messègué on sanonut, että talvesta selviää ilman nuhaa juomalla kupin timjamiteetä päivässä.


Eteerisen timjamiöljyn kenties merkittävin ominaisuus on sen valkoisten verisolujen tuotantoa lisäävää vaikutus, mikä voimistaa kehon immuunipuolustusta mikro-organismeja vastaan.

Sekä timjami että rosmariini auttavat selkeyttämään ajatuksia ja parantamaan muistia.

Historiallisesti timjamilla on pitkä perinne, ei vain kotihoidoissa, kun on flunssaa, vaan myös Välimeren keittiössä sekä makunsa että ruoan säilyvyyden edesauttamisen takia (tämä on myös tutkittu eteerisillä öljyllä). Monien muiden eteeristen öljyjen tapaan myös timjamia on käytetty balsamoinnissa.


Timjami on erittäin vahva öljy, sitä pitää aina laimentaa johonkin perusöljyyn, diffuuseriin se sopii mainiosti.


 

Löydät lisää Young Livingin öljyjä tästä.

Voit myös tilata uruz.np:n infokirje tästä.Lähteet:

-Hoitavat tuoksut, aromaterapiaopas; Ulla Kivimäki & Maarit Hirvonen -Aromatherapy, An A-Z; Patricia Davis

41 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki