• uruznp

Timjami (Thymus Vulgaris)

Aromaterapiakirjoituksien mukaan timjami eteerinen öljy vaikuttaa elintoimintoja elvyttävästi, vähentää väsymystä, stimuloi verenkiertoa ja voidaan kohottaa liian alhaista verenpainetta.

Öljyn sisältää pääasiallisesti tymolia ja carvacrolia (molemmat käytetään lääkkeiden teossa), jolla on antiseptinen ja desinfioiva ominaisuus. Sopii hyvin vilustumis- ja infektio-oireisiin, mm yskään, kurkkukipuun ja keuhkoputkentulehdukseen. Höyryhengitettynä näihin oireisiin sopivaa, myös suuvedellä kurlaaminen on hyvää ja voi samalla ehkäistä suu- ja ientulehduksia.


Timjamiöljyä on myös käytetty käsien desinfiointiin kirurgisten toimenpiteiden yhteydessä (antiseptisempi kuin monet desinfiointiaineet).


Laimennettuna öljy auttaa esim. syylien, ihotulehduksien ja haavojen hoitamisessa.


Ruoansulatuksen apuun timjami auttaa myös, joko hieromalla vatsaan, sekoitettuna esim. oliviöljyyn, tai haudattuna teeksi. Se vilkastuttaa nestekiertoa ja lisää virtsaneritystä, ja siten auttaa kehoa poistamaan kuona-aineet. Kasviparantaja Messègué on sanonut, että talvesta selviää ilman nuhaa juomalla kupin timjamiteetä päivässä.


Eteerisen timjamiöljyn kenties merkittävin ominaisuus on sen valkoisten verisolujen tuotantoa lisäävää vaikutus, mikä voimistaa kehon immuunipuolustusta mikro-organismeja vastaan.

Sekä timjami, että rosmariini, auttavat selkeyttämään ajatuksia ja parantamaan muistia.

Historiallisesti timjamilla on pitkä perinne, ei vaan kotihoidoissa, kun on flunssaa, vaan myös Välimeren keittiössä, sekä makunsa, että ruoan säilyvyyden edesauttamisen takia (tämä on myös tutkittu eteerisillä öljyllä). Monien muiden eteeristen öljyjen tapaan, myös timjami on käytetty balsamoinnissa.


Timjami on erittäin vahva öljy, sitä pitää aina laimentaa johonkin perusöljyyn, diffuuserissa se sopii mainiosti.


Löydät lisää Young Livingin öljyjä tässä.


Lähteet: -Hoitavat tuoksut, aromaterapiaopas; Ulla Kivimäki & Maarit Hirvonen -Aromatherapy, An A-Z; Patricia Davis

​uruz.np

- tasapainoinen hyvinvointi

  • Facebook Social Icon

Nina Pörn

uruz.np@gmail.com

puh. +358503662738

Y-2556935-9

Feeniks Voimalähde
Sepänpellontie 2, 28430 Pori

©uruz 2013 / tietosuojaseloste