top of page
  • Writer's pictureuruznp

Viisi Tiibetiläistä Riittiä - tai nuoruuden lähde

Päivitetty: 12. maalisk. 2021


Viisi tiibetiläistä riittiä perustuu vanhoihin tietoihin kehon energiatoiminnoista. Kehossa olevat seitsemän isointa voimapyörrettä, tai päächakraa, ovat terveydellemme tärkeät. Ne ovat yhteydessä kehon toimintaan, muun muassa sisäeritysrauhasiin:

juurichakra – sukurauhaset

sakraalichakra – haima

solarplexuschakra – lisämunuaiset

sydänchakra ­– kateenkorva

kurkkuchakra – kilpirauhanen

otsachakra/kolmas silmä – käpylisäke

kruunuchakra – aivolisäke


Parhaassa tapauksessa chakrat pyörivät suurella ja vieläpä keskenään samalla nopeudella. Silloin elimistö on täysin terve. Kun yksi tai useampi niistä alkaa hidastua, alkaa fyysinen rappeutuminen ja vanheneminen. Chakrat myös reagoivat kaikkeen mitä päivän aikana tapahtuu, ja herkkä chakrasysteemi voi mennä ihan sekaiseksi, kun tunnetilat heittävät kuperkeikkoja syystä tai toisesta. Normaalisti systeemi palaa alkuperäiseen kuntoonsa, jos ihminen osaa ottaa itselleen aikaa hengittää, rauhoittua. Mutta jos trauma on iso tai stressaavat tilaisuudet vaan jatkuvat, niin chakrat voivat mennä kokonaan jumiin, lukkoon. Ja mitä pidempään ne ovat epätasapainossa, sitä suurempi on riski, että chakraan liittyvät sisäelimetkin lakkaavat toimimasta parhaalla mahdollisella tavalla.

Ensimmäinen riitti on omalla tavalla hyvin helppo, ja meille kaikille tuttu tapa liikkua – vaikka aikuisille voi olla vähän aikaa siitä, kuin viimeksi pyörivät ympäri.


”Ainoa ero nuorten ja elinvoimaisten ja vanhojen terveydeltään heikkojen ihmisten välillä on se, millä nopeudella voimapyörteet heissä pyörivät. Vanhastakin ihmisestä tulee jälleen kuin uusi, kun voimapyörteiden nopeus hänessä normalisoidaan.”


Riitti 1





Ensimmäisen riitin tarkoitus on kiihdyttää chakrojen liikettä, siitä sen hyötykin syntyy.

Kun alkaa tehdä Viisi tiibetiläistä riittiä, jokainen alkaa sieltä missä itse on sillä hetkellä. Päämäärä on, että jokaista riittiä tehdään yhtä monta kertaa: jos kolme pyörähdystä on tarpeeksi, niin kaikki muutkin riitit tehdään kolme kertaa. Ja kun kolme tuntuu luontevalta, helpolta, sitten lisätään kaksi kierrosta ja tehdään kaikki riitit viisi kertaa, kunnes pystyy tekemään ne 21 kertaa.


Tämä prosessi on kuitenkin henkilökohtainen ja kestää niin kauan kuin kestää, kuunnellen oma kehoaan jatkuvasti. Voi olla päiviä, jolloin jaksat tehdä enemmän, ja päiviä, jolloin teet vähemmän. Säännöllisyys on se tärkeä osa, siitä syntyy ne muutokset, jotka haluamme. Muista, että jokainen liike tehdään lempeydellä.



Riitti 2


Toinen riitti lähtee selinmakuulta ja seuraa ensimmäistä heti, kun viimeiset pyörrytystunteet loppuvat. Voit myös antaa itselle hetken maata lattialla, tunnustella miltä tuntuu kehossa ensimmäisen riitin jälkeen. Voi myös tuntua hyvältä kuunnella minkälainen hengitys sinulla on juuri tällä hetkellä ja samalla annat lihaksille mahdollisuuden rentoutua. Löytyy paljon hyviä syitä lähteä seuraavaan riittiin rentona, pehmeänä.


Keskivartalon tuki on tässä liikkeessä erittäin tärkeä. Kun makaat selällään, laitat kädet kehon viereen ja jalat yhteen. Hengitä muutama kerta syvään. Annat jokaisen sisäänhengityksen painaa alaselkääsi enemmän ja enemmän lattiaan kiinni. Tämän teet vatsalihaksilla, jotta keskivartalontuki aktivoituu ja antaa tukensa seuraavaan liikkeeseen. Paina leuka sopivasti rintaa kohden, tämä auttaa niskaa suoristumaan. Kun niska suoristuu, myös lanneranka suoristuu. Sopivalla sisäänhengityksellä nostat suorat jalat ylöspäin. Muista, että polvet voivat olla koukussa, mikäli tuntuu liian raskaalta nostaa suorilla jaloilla. Samalla kun nostat jalat voit myös nostaa pään rintaa kohden, hartiat jäävät lattiaan kiinni. Voit myös jättää pään noston pois. Uloshengityksellä lasket sekä jalat että pään rauhallisesti alas. Rentouta lihakset ennen kuin nostat jalat seuraavan kerran. Voit tehdä rentoutuksen niin, että uloshengityksen lopussa lihakset rentoutuvat hetken ja aktivoituvat heti takaisin sisäänhengityksesi alkaessa. Voit myös tehdä välihengityksiä liikkeiden välissä. Pidä hengitysrytmisi samana, vaikka pidät välihengityksiä liikkeiden välissä. Mitä syvempiä hengitysliikkeesi ovat, sitä parempi.


Polvet koukussa:


Suorat jalat:




Ennen kuin siirryt kolmanteen riittiin, makaa hetken ja anna hengityksesi tasaantua ja päästä lihakset rentoutumaan. Miltä tuntuu kehossa?


Riitti 3


Kolmas riitti on hyvä vastaliike toiselle riitille.

Seisot polvillasi maassa, vartalo suorana. Kämmenet voit pitää joko alaselän ja lantion alueella keskivartalon tukena tai takareisien päällä. Aloitat taivuttamalla päätäsi eteenpäin ja painamalla leukaa rintaa vasten. Sisäänhengityksellä viet päätäsi varovasti taaksepäin samalla taivuttaen selkäsi kaarelle taaksepäin. Kun aloitat harjoitella riittejä, kannattaa kantaa pää niskalihaksillasi, annat sen olla selkärangan jatkeena ilman, että niskarankaan tulee kaarre. Kädet ja vatsalihakset tukevat taaksepäin kaartuvaa selkää. Tässä liikkeessä on paljon tärkeämpää avata rintakehä, kuin saada syvä taivutus taaksepäin. Edesautat rintakehän avaamista ajattelemalla lapaluitasi, viet ne tietoisesti toisiaan vastaan ja mikäli mahdollista annat niiden liikkua myös alaspäin. Minä nautin todella paljon siitä pituudesta, mitä syntyy selkärangan etupuolella.

Uloshengityksen aikana palaat takaisin alkuasentoon.



Kun liike tulee tutuksi voi olla mielekästä pitää silmät kiinni ja keskittyä parhaansa mukaan liikkeeseen ja mitä kehossa tapahtuu. Siinä vaiheessa voit myös antaa vatsalihasten painaa uloshengityksen viimeiset ilmat ulos keuhkoista samalla, kun leuka palaa takaisin alkuasentoonsa, kiinni rintaan.


Lapsiasento on mukava rentoutumisasento kolmannen riitin jälkeen.


Riitti 4


Neljännellä riitillä on myös kaksi vaihtoehtoa.


Kevyempi vaihtoehto: Makaat selälläsi jalat yhdessä ja kädet kehon vieressä. Nostat polvet koukkuun ja pidät jalat alustalla lantion leveydellä. Hengität syvään pari kertaa ja painat samalla vatsalihaksilla lannerankaa vasten alustaa. Suoristat niskasi viemällä leukaa hivenen rintaa päin. Sopivalla sisäänhengityksellä nostat keskikehosi viistosti ylös- ja eteenpäin. Hartiat jäävät alustaan kiinni. Hengität ulos samalla kun lasket keskivartalosi alas. Jos olet juuri alkanut joogapolkusi, tämä on mainio liike vahvistaa keskivartalon tuki.



Perinteinen neljäs riitti: Aluksi istut lattialla, pidät jalat suoraan eteenpäin, joko yhdessä tai lantion leveydellä toisistaan. Selkä on suora, kädet ovat lantion vieressä, sormet auki. Leukaa painat rintaan kiinni. Jos tuntuu, että käsivartesi ovat liian lyhyet nostamaan sinut ylös, voit käyttää blokkeja tai jotain muuta sopivaa käsien alla.



Seuraavalla sopivalla sisäänhengityksellä nostat vartaloasi ylös, käsivarret ovat koko ajan suorat. Polvet tulevat suoraan kulmaan ja vartalosi ja pääsi ovat vaakasuorassa linjassa reisien kanssa. Huomioi, että leuka jää vähän kiinni rintaan, niin että niskalihakset kantavat pään. Jännitä kaikki lihakset sisäänhengityksen lopussa ja uloshengityksellä laskeudut alas istumaan alkuasentoon. Voit puhaltaa keuhkosi tyhjäksi, kun siirryt istumaan. Hengitykset keinuttavat sinut ylös ja alas kantapäittesi yli.

Tämän jälkeen ehkä haluat makaa hetken Shavasanassa, selinmakuulla. Tunnet miten hengityksesi tasaantuu ja lihakset rentoutuvat.


Riitti 5


Viides riitti on siirtymä ylöspäin katsovan koiran ja alaspäin katsovan koiran välissä. Hengitys on syvä ja sen rytmi päättää, kuinka nopeaa tai hidasta liikettä teet. Voit käyttää ojennettua lapsiasentoa alaspäin katsovan koiran sijaan.


Minusta on joka tapauksessa hyvä käyttää ojennettua lapsiasentoa aloitusasentona molemmissa vaihtoehdoissa. Lapsiasentoon menet polvi-istunnasta, viet pään eteenpäin alustalle ja kädet ojennat eteenpäin, niin että kyynärvarret ja kädet koskettaa alustaa. Sormet ovat auki, toisistaan irti. Polvet ovat joko kiinni toisissaan tai juuri sinulle sopivasti raollaan, asento pitää olla ihan mukava.


Kevyempi vaihtoehto: Alkuasennosta, ojennetusta lapsiasennosta, keinutat itseäsi eteenpäin ylöskatsovaan koiraan hengittäen sisään. Uloshengityksen aikana menet takaisin lapsiasentoon.



Perinteinen viides riitti: Ojennetusta lapsiasennosta on hyvä keinuttaa itsensä alaspäin katsovaan koiraan. Käsivarret ja jalat ovat suorat, pää on neutraalisesti käsivarsien välissä. Asentosi muistuttaa kärki ylöspäin olevaa V-kirjainta. Vaikkei kantapäät koskettaisi lattiaa, niin venytys jalkojen takaosissa vie ne lattian suuntaan. Hengitä muutama kerta syvään ja sopivalla sisäänhengityksellä keinutat itsesi hallitusti ylöspäin katsovaan koiraan. Uloshengityksellä palaat alaspäin katsovaan koiraan. Teet niin monta siirtoa, kuin olet päättänyt tehdä. Jos hengitys muuttuu vaivalloiseksi, voit pysyä alaspäin katsovassa koirassa ja tehdä välihengityksiä. Voit myös jatkaa kevyemmällä vaihtoehdolla.



Molemmat vaihtoehdot voit tehdä helpommalla, tai raskaammalla tavalla. Mitä enemmän liikut vaakasuorassa, matalasti pitkin lattiaa, kun sisäänhengityksen aikana siirryt ylöspäin katsovaan koiraan, sitä raskaammaksi liike muuttuu.


Riittien jälkeen


Kun olet tehnyt riitit loppuun, suosittelen, että rentoudut selälläsi, tai sinulle parhaassa rentoutumiseen sopivassa asennossa. Tämä rentoutumishetki, niin kuin myös mahdolliset välirentoutumiset riittien välissä, on tärkeä. Rentoutumisen aikana annat liikkeiden hyödyn sulautua syvemmin kehoon. Olet ehkä tehnyt liikkeet aika nopeasti ja raskaasti ja siten aktivoinut sympaattisen hermojärjestelmäsi. Rentoutuessa annat hermostolle aikaa siirtyä takaisin parasympaattiseen tilaan, ja terveelliset kehotoiminnot aktivoituvat.


Annat hengityksesi tasaantua ja lihakset rentoutua. Annat mielesi olla niin rento ja hiljainen kuin voit. Kuuntele mahdollinen sisäinen hiljaisuus, vaikka kuinka pieni se olisi.


”Tuhansia vuosia sitten lamat havaitsivat, että kaikki vastaukset elämän ratkaisemattomilta tuntuviin kysymyksiin löytyvät ihmisen itsensä sisältä. He havaitsivat myös, että kaikki asiat, jotka yhdessä muodostavat elämämme, syntyvät ihmisessä itsessään.”




Tervetuloa mukaan harjoittamaan Viisi tiibetiläistä riittiä säännöllisesti. Tuntiselityksitä ja aikataulusta lisää tässä. Voit myös tilata uruz.np:n infokirje tästä.



Lähde:

Viisi tiibetiläistä riittiä, nuoruuden lähde; Peter Kelder, WSOY 1996 (alkuperäinen: Ancient Secret of the Fountain of Youth, 1985)

3 224 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page