top of page

LUURANKONAINEN

Writer: uruznpuruznp

 Jos minun pitää kertoa rakkaustarinan, valitsen ehdottomasti Luurankonainen. Pidän tarinassa olevasta opetuksesta näkyväksi ja hyväksytyksi tulemisesta.


Tarina Luurankonainen on peräisin vanhasta eskimosadusta, jossa kalastaja saa naisen luurangon siimaansa. Hän luulee ensin saaneensa ison saaliin mutta huomaa kauhukseen mitä oikeasti on jäänyt kiinni siimaan ja meloo kovaa vauhtia kotiin. Luurankonainen on juuttuneena siimaan vielä kalastajan juostessa igloonsa sisään. Kalastaja luulee päässeensä turvaan, mutta huomaakin luurankokasan igloonsa lattialla.


Luurankonaisen kohtalo on ollut surullinen. Mieluummin, kuin mennä naimisiin isäänsä valitseman miehen kanssa, hän hukuttaa itseänsä jääkylmään mereen.



Luurankonainen, 2006, kuivaneula, 40x50 cm
Luurankonainen, 2006, kuivaneula, 40x50 cm

 

Joko kalastajan yksinäisyys tai lyhdyn hento valo, herättää kalastajan myötätuntoa. Hellästi hän alkaa irroittamaan luurankonainen siimasta. Hän järjestää kaikki luut oikeaan järjestykseen ja peittää ne lämpimällä peitolla. Väsyneenä kalastaja nukahtaa, kun hän näkee unta, hänen silmästään valuu kyynel.


Luurankonainen huomaa kyynelen kalastajan poskella ja hänessä herää jano. Hän juo kyyneleitä, kuin olisi juonut vettä joesta. Hän juo monen vuoden janoonsa. Sen jälkeen hän ottaa miehen sydämen ja rummuttaa sillä samalla kun laulaa itselleen lihaa ja ihoa luittensa päälle. Hän laulaa itselleen tukan, hyvät silmät ja kauniit pyöreät kädet. Hän laulaa vaon jalkojensa väliin ja niin pitkät rinnat, että niihin voi kääriytyä lämmittelemään. Kun kaikki on valmista, laulaa hän vielä vaatteet miehen päältä ja menee makaamaan hänen viereensä, iho vasten ihoa. Nainen laittaa vielä miehen sydämen takaisin hänen kehoonsa. Ja niin he heräävät toistensa sylissä yön jälkeen, toisiinsa kietoutuneina.


He olivat nähneet toisensa syvimmät salaisuudet ja hyväksyneet niitä, itsessään ja toisessa.

 

Tarina on lyhennetty versio Clarissa Pinkolan Estén kertomuksesta kirjassa Kvinnor som slår följe med vargarna: Myter och sagor om vildkvinnans arketyp (1995, Wahlstöm &Widstrand).

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

2 Comments


henna.70
Feb 11

Wau mikä rakkaustarina! Meni kylmikset kun luin, lisää tällaisia. Upea piirustus, onko se sinun tekemä?

Like
uruznp
uruznp
Feb 15
Replying to

Kiitos Henna <3 On se minun tekemä piirustus, tai oikeastaan taidegrafiikkavedos.

Like
bottom of page